Naturfönster lanserar, Sveriges första cirkulära fönster

Pvc-fönster -Cirkulär- Nyhet!

Naturfönster från Lenhovda i Småland är en Svensk fönstertillverkare som nu lanserar Sveriges första cirkulära fönster. Tillverkad av till största delen återvunnet material och hela fönstret är 100% återvinningsbart. Fönstret lanseras våren 2022.

Naturfönster jobbar vidare med hållbarhet genom att introducera Sveriges första hållbara pvc-fönster Cirkulär ett pvc-fönster med de kriterier som man ställt upp för hållbarhet.

”Vi har länge sett ett behov av ett hållbart fönster i pvc-fönster-segmentet. Arbetet har varit långt och det har varit viktigt att hela fönstret kan återvinnas, har bästa isolervärde och att underhållet under dess livslängd är lika med noll eller så nära som möjligt”  Säger Carl Svensson, vd Natur fönster & dörrbyggeri AB”

Resan med fönster Cirkulär startade så här.

”Naturfönster fick förfrågan från byggföretag och arkitekter om vi kunde ta fram ett pvc-fönster som redan i designen var miljövänligt och som i sin livslängd gjorde så litet miljöavtryck som möjligt, hållbarhet i fokus.. Ett riktigt hållbart fönster i pvc. För att kunna utveckla ett sånt plastfönster måste man använda dels återvunnet material i så stor utsträckning som möjligt, sen måste underhållet under pvc-fönstrets livslängd vara så liten som möjligt. Fönstret ska bara sitta i väggen så länge som möjligt utan att behöva någon egentlig omtanke, renovering, restaurering. Och för att klara det måste fönstret tillverkas i högsta kvalitet. Vårt nya pvc-fönster Cirkulär uppfyller alla dessa kriterier”

Carl Svensson, Vd Naturfönster.

Vidare ska kvaliteten vara den absolut högsta och hålla en livstid eller två. Resultatet blev pvc-fönstret Cirkulär.

Man introducerar också en färg (Palette) som gör att fönstret inte gulnar eller bleks, samtidigt som det inte behöver underhållas.

Pvc-fönster cirkulär tillverkat med högsta kvalitet och med lägsta miljöpåverkan.

Resultatet är Naturfönsters nya pvc-fönster Cirkulär, ett hållbart pvc-fönster. Det är tillverkat av stor del återvunnet material och alla detaljer är av högsta kvalitet för att livslängden på pvc fönster Cirkulär ska bli så lång som det är absolut möjligt. Naturfönster har även tagit fram färgen palette som dels är uv-resistent och som i princip inte bleks, det gör att du kan få dina nya fönster i pvc i en mängd hållbara färger, också det i högsta kvalitet och till minst klimatavtryck. Kvalitén är designad och inbyggd redan i produktionen av Naturfönsters pvc-fönster.

Hållbara pvc fönster från Naturfönster

Cirkulär pvc-fönster tillverkas utan bly och tungmetaller, de tillverkas till hälften av återvunnen pvc och hållbarheten är mycket lång. Dessutom behövs de inte underhållas, målas, kittas bara torka av fönstret, håll det rent så håller Cirkulär en livstid eller två. Du kan måttbeställa dina pvc-fönster i alla storlekar, i alla färger (se vår unika färg Palette) och du kan få dem med spröjs, poster och vi tillverkar även dörrar, skjutdörrar och vikdörrar fullt vinterisolerade i pvc, för minimal miljöpåverkan och maximal livslängd.

Pvc-fönster för Svenskt klimat.

Många fönster på den Svenska marknaden är inte utvecklade för Skandinaviskt klimat. De är för dåligt isolerade eller har undermåliga glas. Cirkulär är framtaget med Naturfönsters erfarenhet om bistra Svenska vintrar och också allt vanligare heta somrar. Hållbarheten, isoleringen och kvalitén är gjord för oss i Sverige.

Historia pvc fönster.

Pvc fönster togs fram efter andra världskriget. Stora delar av Europa framförallt Tyskland var sönderbombat och förstört efter ett 6 år långt krig. Man behövde snabbt bygga upp Europa igen på kort tid och till en låg kostnad. Man experimenterade med många material men plast hade många unika egenskaper som gjorde det väldigt väl lämpat som byggmaterial. Med Marschal hjälpen från USA gav stöd till några stora Tyska företag som började utveckla plastprofiler. Rör och fönsterprofiler började extruderas från plast.

Nästan alla Europas rör dragna efter andra världskriget är gjorda av pvc. Varför? Jo för att det är uv-resistent och bryts inte ner av varken solens strålar eller när det grävs ner under jord.

Nästa fördel med att göra fönsterprofiler av pvc var att det var enkelt att göra verktyg för det och man kan göra dem i långa längder som sen går att kapa och svetsa ihop till önskad storlek. Genom att göra luftkanaler eller så kallade kammare i profilen uppnådde man 3 syften.

1. isoleringen blev mycket bättre än om man gör det massivt.

2.tyngden hålls nere.

3 det går åt mindre material och blir därmed billigare.

Pvc-fönstret var fött och man byggde upp anläggningar i Tyskland för att snabbt producera pvc-fönster. Eftersom det togs fram så snabbt och det var ett nytt material så visste man inte så mycket om byggkvalitet. Tex så tillsattes inte uv-resistent medel. Detta gjorde att fönstren gulnade och kritade. Kvalitén på den första generationens pvc-fönster var mycket låg.

Andra lyftet för pvc-fönster kom med Belin-murens fall och Östeuropas utträde ur Sovjet i början på 90-talet. Det var samma visa. Underhållet av fastigheter hade inte varit någon prioritet. Det var fattigt och det fanns helt inte pengar till träfönster. Pvc-fönster plockades fram igen och nya fabriker för pvc-fönster byggdes upp i hela Östeuropa. I södra, östra och Mellaneuropa så är pvc-fönster det helt dominerande fönstret idag. Pvc-fönster är på frammarsch även i Sverige men den Svenska marknaden är konservativ och pvc-fönster är i Sverige vanligast i flerbostadshus.

Pvc-fönster och ekonomi

Sverige var förskonat från kriget, vi har löpande underhållit våra träfönster, därför har pvc-fönster egentligen aldrig slagit igenom här i Sverige. Orsaken är ju att vi varit förskonade och haft en relativt god realekonomisk utveckling under hela 1900 talet. Vi har haft råd med riktiga träfönster. Kulturen och generationer av husägare har dessutom gjort att man sett ner på pvc fönster. Det har ansetts plastigt, fult, billigt.

Marknaden för Naturfönsters pvc-fönster är framförallt hus på landet. Där kan man sällan motivera ett fönsterbyte för hundratusentals kronor. Ibland överstiger fönsterbytet till och med värdet på fastigheten. Likaväl. Ett hus behöver underhållas. Energikostnaderna går historiskt alltid upp. Vi måste möta nya krav på energieffektivitet och hållbarhet när vi ska ta oss an utmaningar med global uppvärmning. Därför har pvc-fönster Cirkulär en plats i Naturfönsters hållbara produktsortiment.

”PVC-fönster är ett lågprisalternativ på fönster och dörrar, dessutom är plast något som inte förknippas med hållbarhet. Naturfönster tillverkar riktiga träfönster och dörrar, men för lägenheter och för hus utanför städer där husen kostar mycket mindre än i stan är det svårt att få ekonomi i ett fönsterbyte för hundra tusentals kronor. Då är pvc-fönster det enda försvarbara”. Gustav Svensson, Naturfönster.

Frågan vi ställde oss var, hur kan vi tillverka ett fönster i hög kvalitet, till lågt pris som är hållbart och miljövänligt?

Efter mycket arbete kan vi nu stolt presentera Naturfönster Cirkulär. Det hållbara pvc fönstret.

Pvc fönster cirkulär är ett plastfönster tillverkat helt av återvunnet pvc material. Utan bly och tungmetaller. Det är underhållsfritt och behöver därför inte oljas, målas eller bearbetas under sin livslängd på uppskattningsvis 100 år.

PVC fönster Cirkulär från Naturfönster, det hållbara pvc-fönstret. Lanseras våren 2022

Om företaget Naturfönster

Natur fönster & dörrbyggeri AB är en fönstertillverkare från Lenhovda i Småland. Ett svenskt familjeföretag med lång bakgrund i fönsterbranschen och ägd av en stark entreprenörsfamilj. Naturfönster tillverkar hållbara fönster och dörrar, främst träfönster och trä med aluminiumutsida. Företaget är specialiserat på kulturfönster, fönster med spröjs och skjutdörrar och vikdörrar. Naturfönster tillverkar fönster till både privat och företagsmarknad.

Mer information finns på https://www.naturfonster.se/


Kontaktuppgifter

Företag: Moniker Music

Hemsida: facebook.com/themoniker

Email:

Telefon: 0708-343839

Adress: Storgatan 27A

Postnummer: 471 31

Ort: Skärhamn

Skribent:

Namn: Malin Olsson

Befattning: PR

Email: malin@monikermusic.se

Telefon: 0721884945

Hemsida: facebook.com/themoniker


Läs också…

Share This

Dela pressmeddelandet!

Dela pressmeddelandet så fler kan ta del av det!